∞
ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΚΥΚΛΟΥΣ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ, ΡΕΟΝΤΕΣ Ο ΕΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ
ΤΕΧΝΗ
Τέχνη, μεταξύ άλλων, είναι η ορθή μέθοδος κατασκευής ενός πράγματος
Ο απόλυτος σκοπός της τέχνης είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος εργάτης πρέπει να διαβεί την στενωπό της γνώσης για να γίνει τεχνίτης και στη συνέχεια να αποστάξει την ψυχή του και να την ποτίσει στην τέχνη του για να γίνει καλλιτέχνης, κύριος της τέχνης του.
Ο απόλυτος σκοπός του τεχνίτη-καλλιτέχνη είναι να γίνει τόσα κομμάτια, σε μέγεθος και αριθμό, όσα τα δημιουργήματα του, να διασκεδάσει τον συνάνθρωπο του από όλα τα βαρίδια που τον κρατάνε θνητό και να τον άγει προς το Θείο.
Το τέχνεργο δεν έχει σκοπό, παρά μόνο ποιότητες και όντας κείμενο στο χώρο εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ δημιουργού-αποστολέα και θεατή-παραλήπτη.
Ο πρώτος κύκλος έκλεισε.
ΜΑΘΗΣΗ
Μάθηση, κατά μία έννοια, είναι η επιθυμία για την απόκτηση γνώσεων.
Η βασικότερη ποιότητα ενός μαθητή είναι η προσήλωση στην απόκτηση της γνώσης, η αφοσίωση στη διαδικασία σε βαθμό τέτοιο, ώστε να επέλθει ζύμωση με την ουσία του πράγματος.
Η βασικότερη ποιότητα ενός δασκάλου είναι αυτή του παιδαγωγού. Σαν άλλος υπηρέτης, πρέπει να πάρει το παιδί από το χέρι, να το βάλει στο δρόμο της γνώσης και σχολαστικά να του αποκαλύψει το βαθύτερο αίτιο. Σαν έρθει η ώρα και βεβαιωθεί πώς το παιδί ενηλικιώθηκε και απέκτησε ευθύτητα στο βλέμμα και σταθερότητα στο πάτημα πρέπει να τον χειραφετήσει και να του δείξει την ατραπό.
Η μάθηση δεν έχει ποιότητα, αφού η ποιότητα απαιτεί στασιμότητα την οποία η μάθηση δεν έχει, καθώς μετά από κάθε βήμα ακολουθεί ένα επόμενο. Έχει όμως η μάθηση σκοπό, το πώς και το γιατί της γνώσης, το άλμα από το παλιό και το γράπωμα στο καινούριο. Η πεμπτουσία βρίσκεται στην μεταμόρφωση, από παιδί σε ενήλικα μετά σε κύριο και τέλος σε υπηρέτη της μάθησης.
Ο δεύτερος κύκλος έκλεισε.
ΑΣΚΑΡΔΑΜΥΚΤΙ
Στο Ασκαρδαμυκτί συνυπάρχουν και η τέχνη και η μάθηση. Άλλοτε ακολουθούν η καθεμιά εσωτερικές διεργασίες αυτανάφλεξης και άλλοτε αλληλοεπιδρούν και ωθεί η μία την άλλη.
Στον ίδιο φυσικό χώρο συστεγάσαμε πολλές τέχνες μαζί και έχουμε μεριμνήσει ώστε να επιτρέπεται η ροή και η ανταλλαγή μεταξύ ανθρώπων και τεχνών. Ανοιχτοί χώροι εργασίας εναλλάσσονται με διάφανες αίθουσες διδασκαλίας ώστε η δημιουργικότητα του κάθε ένα, να επηρεάζει και να αγγίζει τον διπλανό του σε μια αέναη αλυσιδωτή αντίδραση χωρίς όρια.
Το οπτικοακουστικό ερέθισμα κινείται ελεύθερα στον μακρύ διάδρομο με τις θέσεις εργασίας και διαπερνά τις αίθουσες διδασκαλίας, μπολιάζοντας έτσι η μία τέχνη την άλλη.
Στο κέντρο της φιλοσοφίας μας είναι η πεποίθηση ότι ο κάθε μαθητής πρέπει παράλληλα με την ανάπτυξη των τεχνικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων του, να εφοδιάζεται με γνώσεις που θα τον βοηθήσουν στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.
Στο Ασκαρδαμυκτί γνωρίζουμε ότι στην μάθηση και την τέχνη συμμετέχεις δια βίου και ότι ο εργάτης, ο τεχνίτης και ο καλλιτέχνης είναι απλά εκφάνσεις του ίδιου ανθρώπου-δημιουργού, του «σύγχρονου τεχνίτη».
Η ροή αποκαταστάθηκε