Ο επόμενος "σύγχρονος" τεχνίτης ίσως πάει ακόμα σχολείο
Η σχολή Ασκαρδαμυκτί, προσκαλεί στις εγκαταστάσεις της, ομάδες μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου σε οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις με στόχο τη γνωριμία με τις παραδοσιακές τέχνες και τα τεχνικά επαγγέλματα που διδάσκονται στη σχολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια τεχνων, ξενάγηση στους χώρους της σχολής και συζήτηση με τους εξειδικευμένους τεχνίτες - δασκάλους μας.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία
Η σχολή Ασκαρδαμυκτί, σε μία συνεχή προσπάθεια να φέρει τις νεότερες γενιές πιο κοντά στις ελληνικές παραδοσιακές τέχνες και τα τεχνικά επαγγέλματα διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για ομάδες μαθητών γυμνασίου και λυκείου στις εγκαταστάσεις της σχολής και στα ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών & επαγγελμάτων που διδάσκονται στη σχολή
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα πιο πολύ από ποτέ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέους, σύγχρονους τεχνίτες που θα ενδυναμώσουν και θα τονώσουν την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία και την πρωτογενή παραγωγή.
Διανύουμε μία περίοδο, που έχουμε επιτρέψει να χαθεί η τεχνογνωσία των προγόνων μας και να μην υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό να στελεχώσει τα τεχνικά επαγγέλματα που τείνουν για άλλη μία φορά να ανθίσουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τις νεότερες γενιές να αντιληφθούν της παραδοσιακές τέχνες, όχι σαν κάτι παρωχημένο μιας παλαιότερης εποχής αλλά ως τέχνες βιώσιμες σε ένα σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον με ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής εξέλιξης για τους νέους.
Σας προσκαλούμε στις εγκαταστάσεις της σχολής μέσα από τη διαδικασία των σχολικών επισκέψεων που μπορούν να διοργανωθούν από τις διευθύνσεις των σχολείων ή τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να γνωρίσετε τις τέχνες αυτές.
Αναλυτικά
Η κάθε επίσκεψη διαρκεί 3-4 ώρες και συνίσταται στις παρακάτω δύο εναλλακτικές προτάσεις
1. Βιωματικό εργαστήριο για συγκεκριμένη τέχνη
-
Ξενάγηση στο χώρο της σχολής και στα εργαστήρια της, λίγα λόγια για τη φιλοσοφία και το όραμα του Ασκαρδαμυκτί για τη συνέχιση και ανάδειξη των τεχνικών επαγγελμάτων και των παραδοσιακών τεχνών
-
Γνωριμία με το δάσκαλο λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του
-
Παρουσίαση της (επιλεγμένης) τέχνης και σύντομη ιστορική αναδρομή
-
Γνωριμία με τα εργαλεία και τα υλικά
-
Παρουσίαση εφαρμογής της τεχνικής
-
Ερωτήσεις & απαντήσεις
2. Οι παραδοσιακές τέχνες στο σήμερα
-
Ξενάγηση στο χώρο της σχολής και στα εργαστήρια της, λίγα λόγια για τη φιλοσοφία και το όραμα του Ασκαρδαμυκτί για τη συνέχιση και ανάδειξη των τεχνικών επαγγελμάτων και των παραδοσιακών τεχνών
-
Λίγα λόγια για την κάθε τέχνη που διδάσκεται στη σχολή (ιστορική αναδρομή – σημερινή κατάσταση)
-
Επίσκεψη σε κάθε εργαστήριο και παρουσίαση των εργαλείων, υλικών και μηχανολογικού εξοπλισμού
-
Η βιωσιμότητα αυτών των τεχνών στη σημερινή εποχή – επαγγελματικοί ορίζοντες – νέες τεχνολογίες που συνδυάζονται με την παράδοση
-
Καλές πρακτικές – νέοι σχεδιαστές / τεχνίτες που αναδύθηκαν στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον
-
Ερωτήσεις & απαντήσεις
Το Ασκαρδαμυκτί
Η σχολή Ασκαρδαμυκτί λειτουργεί από το 2014 με στόχο την ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών επαγγελμάτων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας τους στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Από το 2020 στεγάζεται στο ιστορικό κλωστοϋφαντουργείο Λέκκα στον Περισσό, ένα εργοστασιακό χώρο 1500 m2, τον οποίο ανακαίνισε και διαμόρφωσε για να φιλοξενήσει εργαστήριά εφαρμοσμένων και παραδοσιακών τεχνών σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους. Ένα σύγχρονο Bauhaus που επιδιώκει να καταρρίψει εκ νέου το όριο μεταξύ καλλιτεχνών, βιομηχανικών σχεδιαστών και τεχνιτών δημιουργώντας μια νέα μορφή «σύγχρονου τεχνίτη». Ο χώρος ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να επιτρέπει την αλληλεπίδραση ανθρώπων και τεχνών. Στον ίδιο φυσικό χώρο έχουν συστεγαστεί πολλές τέχνες μαζί και έχουμε μεριμνήσει ώστε να επιτρέπεται η ροή και η ανταλλαγή μεταξύ ανθρώπων και τεχνών. Ανοιχτοί χώροι εργασίας εναλλάσσονται με διάφανες αίθουσες διδασκαλίας (αυτόνομα εργαστήρια τεχνών) ώστε η δημιουργικότητα του κάθε ένα, να επηρεάζει και να αγγίζει τον διπλανό του σε μια αέναη αλυσιδωτή αντίδραση χωρίς όρια.
Στη σχολή λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα – εργαστήρια
-
Σχέδιο & Κατασκευή Υποδημάτων
-
Σχέδιο & Κατασκευή Δερμάτινης Τσάντας & Αξεσουάρ
-
Πατρόν – ραπτική
-
Αργυροχρυσοχοΐα
-
Οργανοποιία: Κατασκευή Κιθάρας, Λαουτοειδών & Λύρας
-
Ξυλουργική: Κατασκευή Επίπλου
-
Σχέδιο Επίπλου
-
Ξυλογλυπτική & Ξυλότορνος
-
Αναπαλαίωση Επίπλου
-
Ταπετσαρία Επίπλου
-
Κεραμική
-
Γλυπτική
-
Ελεύθερο Σχέδιο, Σκίτσο & Χρώμα
-
Εσωτερική Διακόσμηση
-
Υφαντική
-
Κομποδετική
-
Μεταξοτυπία
-
Βιβλιοδεσία
-
Βιτρώ
-
Ψημένο γυαλί
-
Βαφές Νημάτων & Σχέδιο Υφάσματος (περιλαμβάνει και την τεχνική του Μπατίκ)